Voortplanting

tel: +31622220696

Werpende merrieMarco Landman

Vet Your Service

Voortplanting

Van maart tot augustus is het elk jaar weer het voortplantingsseizoen voor paarden. Veulens worden geboren en merries moeten weer gedekt worden. Het spoelen van embryo's voor embryo transplantatie wordt steeds vaker gedaan wat er toe leidt dat er nog zelfs wel vroeger in het seizoen begonnen wordt met dekken om te proberen van die ene waardevolle merrie meerder embryo's te kunnen spoelen in een seizoen.

  • Ik kan voor u de normale begeleiding van uw merrie verzorgen om het dektijdstip te bepalen. Middels echografisch onderzoek wordt de mate van hengstigheid gekoppeld aan het de rijping van het follikel om zo het juiste moment voor inseminatie te bepalen. Tussen de 13 en 19 dagen na de ovulatie kan de merrie voor het eerst echografisch gecontroleerd worden op drachtigheid. Uw merrie kan indien nodig verder gecontroleerd worden op:
    • de SOA Contagieuze Equine Endometritis (CEM),
    • hormonaal geholpen worden, dichtgezet worden,
    • ge├»nsemineerd worden en
    • eventueel gespoeld worden om de vruchtbaarheid te bevorderen.

In overleg kan ook de begeleiding plaatsvinden voor diepvriessperma inseminaties.

Hierbij dient 2 tot 3 maal daags de follikelrijping gecontroleerd te worden.

Ook de begeleiding voor het spoelen van embryo's is goed mogelijk. De merrie zal hierbij tijdens de hengstigheid intensiever gevolgd moeten worden om zo precies mogelijk te weten wanneer de ovulatie plaats heeft gevonden.

Het spoelen en overzetten van de embryo's zal in overleg door een collega gedaan moeten worden.

 

einde uitdrijving

 

moeder met pas geboren veulen