Chiropractie

tel: +31622220696

Marco Landman

Vet Your Service 

Chiropractie/rugonderzoek

Veel paarden hebben in meer of mindere mate last van hun rug. Dit hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, maar kan wel problemen geven als andere factoren ook het paard in de weg gaan zitten. Dan moet gedacht worden aan een zadel wat niet goed (meer) past, een ruiter die dressuurmatig niet goed genoeg kan rijden om de rug voldoende te gymnastiseren of een niet onderkende kreupelheid of onregelmatigheid vanuit de benen.
Voor wat betreft dat laatste blijkt uit onderzoek dat zo'n 70% van de paarden met een meer dan lichte mate van rugproblemen ook kreupel is.

Zelf zie ik veel moeilijkheden voor paard en ruiter ontstaan doordat het zadel het paard te veel in de weg zit. Dat is het makkelijkst inzichtelijk te maken door het te vergelijken met hoe een schoen past. Een goede schoen met een goede pasvorm geeft bij mensen de meest vrije manier van lopen, waardoor er nergens in spieren, banden en gewrichten iets overbelast raakt. Als je door een niet optimale pasvorm ergens in de voet wat last krijgt ga je deze anders en geforceerd gebruiken waardoor er wel andere delen overbealast gaan raken. Zo kun je makkelijk na een dag op verkeerde schoenen lopen last hebben van je knieen, heupen en zelfs je rug.
Veelal zal een professionele ruiter het paard met dit zadel nog wel goed kunnen rijden, maar aangezien maar een klein deel van de ruiters daar goed genoeg voor rijden is het vaak zeer aan te raden om de pasvorm van het zadel te verbeteren.

Zoals het voorbeeld van de schoenen al aangeeft, zal het ook bij een paard wat met een of meerdere benen niet goed loopt, zich kunnen uiten in last van de rug. Door het aangedane been te ontzien zal het lichaam scheef gebruikt worden waardoor de rug en/of de hals vastgezet kunnen gaan worden. Dit vastzitten kan blijven bestaan, ook nadat het probleem in het been is opgelost.
Vastzetten van de rug kan ook in een acute situatie ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij paarden die hebben vastgelegen in een stal of trailer, die achterover zijn gevallen, of in de wei met de achterbenen uit de bocht zijn gegleden. In deze situaties komt er in een korte tijd een hele grote kracht op een gebied van de wervelkolom. Er raakt daardoor iets overbelast zoals een gewrichtskapsel of bandjes rond de wervels. Mede door de pijn ontstaat hierdoor een verkramping van de omliggende spieren. Na het herstel van de oorspronkelijke beschadiging kan de verkrampte situatie blijven bestaan. Dit doordat de eerder genoemde elastische weefsels door een tijd lang niet echt uitgerekt te zijn geweest, nu die elastischiteit zijn kwijtgeraakt.
Chiropractie is er op gericht om die elastischiteit weer terug te brengen waardoor de beweeglijkheid van de ene wervel ten opzichte van de andere weer wordt hersteld en zo een normaal gebruik door het paard hiervan weer mogelijk is.

Wat voor een klachten passen er bij een paard met rugproblemen? Dit kan redelijk verschillend zijn, mede afhankelijk van de oorzaak. Een paard met problemen door het zadel zal andere klachten geven dan een paard waarbij een wervel vast zit.
Bij een zadel dat niet goed past bestaan er klachten als neidig zijn bij het opzadelen, niet nageeflijk willen zijn, vooral in het begin van het rijden, bij een kleine afleiding het hoofd omhoog gooien en rennerig worden, bokken, moeite met galoperen, vooral in de achterhand. Het paard zal bij voorkeur overkruisd galoperen, of rechtsom bijvoorbeeld veel makkelijker kunnen galoperen dan linksom. Daarbij zie je dan ook vaak dat het paard met longeren veel minder last lijkt te hebben.

Klachten van een rug die vastzit kunnen van subtiel tot erg duidelijk aanwezig zijn. Subtiel is bijvoorbeel net niet lekker de pas afmaken in een appuyement. Al iets minder subtiel is het matig openenen van de achterhand boven de hindernis. Erg duidelijk is een paard wat zijn hoofd niet naar links of naar rechts kan inbuigen.

Natuurlijk zijn er voor de meeste klachten ook wel andere redenen te verzinnen. Daarom is het een voordeel om als dierenarts het grotere plaatje te kunnen zien. Niet alles hoeft chiropractisch opgelost te worden, maar het kan wel voorkomen dat een paard wat onregelmatig loopt weer goed komt met enkel een chiropractische behandeling.